HTML

Athenas

A Bod Péter Kör blogja

Alapdokumentumok

Hozzászólások

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Majoros Márta Könyvtárhasználati Verseny az 5-6. osztály számára

2015.01.20. 11:47 m.enn

 

A Bod Péter Kör ebben az esztendőben is meghirdeti tehetségkutató versenyét a Majoros Márta könyvtárhasználati versenyt az 5-6. osztályosok számára.

Ez a verseny nem azonos a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versennyel, amelyet az OFI-PKM szervez.

 

A verseny témája:

A Majoros Márta verseny témája a Fény nemzetközi évéhez kapcsolódóan a fény.

Társaságunk elvárja, hogy a versenyzők - a verseny tematikájától függetlenül - ismerjék mind névadónk Bod Péter, mind alapítónk, Ugrin Gáborné Majoros Márta jelentőségét a magyar könyvtártörténetben.

 

A verseny menete:

A könyvtárhasználati verseny idén is kétfordulós lesz.

  • Az első fordulóra 2015. március 27-én kerül sor. Az első forduló internetes feladatlapjai csak az 5-6. évfolyam könyvtárhasználati tudását mérik fel.
  • A szóbeli döntő Ugrin Gáborné Majoros Márta születésnapján (2015. június 2.) lesz a Veres Pálné Gimnáziumban (1053 Budapest, Veres Pálné utca 38.).

 

A felkészüléshez ajánljuk:

A felkészüléshez ajánljuk a Nemzeti Alaptanterv Informatika/ könyvtár – informatika követelményeinek ismeretét, gyakorlati alkalmazását. A tantárgyköziség értelmében az információs műveltség kompetencia fejlesztését.

 

Jelentkezés:

A jelentkezési határidő: február 20. (A jelentkezők számát nem korlátozzuk.)

Jelentkezni e-mailben az alábbi jelentkezési lap kitöltésével lehet.

A jelentkezési lapot kérjük e-mailben csatolva (aláírva, bélyegzővel ellátva) az alábbi címre megküldeni: konyvtar@vpg.hu

További információ a 06 1 3171220/ 114-es számon kérhető.

 

Az első fordulóról:

A  Bod Péter Kör ebben az évben először az Ugrin Gáborné Majoros Márta verseny első fordulóját informatikai eszközök segítségével bonyolítja le.

A részvételhez valamennyi jelentkező diáknak pontos email elérhetősége kell legyen, amely segítségével hamarosan megnyílik a gyakorló felület számukra. A kérdések kizárólag az 5-6. évfolyam könyvtár-informatikai, azaz könyvtárhasználati tematikáján alapulnak. Zömmel felelet választósak, hamis – igaz, nyitott mondat jellegű kérdések lesznek a fenti témakörből. A diákoknak módjuk van a korlátlan gyakorlásra, hogy az írásbeli időpontjában a rendszer által generált kérdésekre 60 perc alatt válaszoljanak. A 60 perc eltelte után a feladatkitöltés lehetősége megszűnik, s a diák és tanára azonnal látni fogja a teljesítés eredményét.

A gyakorláshoz javasoljuk – az amúgy is rendelkezésre álló – helyi témazáró dolgozatokat, amelyek hasonló kérdések elé állítják a diákokat.

A témakörök: könyvtárismeret, dokumentumismeret, tájékoztató eszközök a könyvtárban.

A feladatlapokat így nem kell postázni, mivel a szervezők látni fogják a gyakorlás folyamatát és a versenydolgozatokat is.

A döntőbe behívott diákok projektfeladatát, amelyet dokumentálva kell majd hozni a diákoknak, a helyszínen fogja a zsűri értékelni.

Tudjuk, hogy látszólag a feladat nem tűnik könnyűnek, kipróbálása azonban megtörtént, s a diákok számára nem a technika okozott problémát. Így kérjük, valóban a tananyagra koncentráljanak az első fordulóra készülve. 

 

Sok sikert kívánunk a felkészüléshez!

 

1 komment

Címkék: versenyfelkészítés országos könyvtárhasználati verseny országos könyvtárhasználati verseny 5. 6. évf.

A bejegyzés trackback címe:

https://bodpetertarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr757091233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fazekas Pálné 2015.04.29. 14:37:44

A Majoros Márta Könyvtárhasználati versennyel kapcsolatban az alábbi észrevételeim, kéréseim vannak:
1. A továbbjutott tanulók neve mellett szeretném látni az osztályuk, iskolájuk, felkészítő tanáruk és pontszámaik adatait.
2. A tovább nem jutott tanulóm pontszáma is fontos a továbbhaladás érdekében, kérem, közöljék velem és a diákkal is.
3. Egy emléklapot vagy elismerő levelet mindenképpen jó lenne a részt vevő diákoknak adni pedagógiai okból is, meg azért is, mert 2 tanóráról hiányzott a verseny miatt, illetve a többi diák és nevelő felé sem ártana valami megjeleníthető dokumentum arról, hogy dolgozott a gyermek.
Köszönettel egy felkészítőtanár, aki szeretné, ha a diákja kedve nem menne el a versenyzéstől, hanem még évekig foglalkozna a könyvtárismerettel
süti beállítások módosítása